Menyediakan dan menggunakan ABSS Premier pada rangkaian komputer

Artikel ini juga tersedia dalam: English

ABSS Premier mampu berbilang pengguna.

Ini bermakna lebih daripada seorang dalam organisasi anda boleh mengakses Premier dan melaksanakan fungsi harian seperti mengeluarkan invois, memesan stok, menerima bayaran pelanggan, membayar pembekal, dsb.

Untuk lebih daripada satu orang untuk mengakses Premier, anda mesti mempunyai lebih daripada 1 lesen pengguna.
Jika anda sedang menggunakan versi pengguna tunggal, anda boleh menambah lesen pengguna mengikut keperluan pada bila-bila masa.

Soalan yang sering ditanyakan kepada kami ialah bagaimana untuk menyediakan Premier supaya semua pengguna dapat mengakses data pada masa yang sama?

Terdapat 2 cara ini boleh dicapai, bergantung pada bilangan pengguna yang anda miliki, serta jumlah transaksi yang dimasukkan ke dalam ABSS.

Konfigurasi peer to peer

Jika bilangan pengguna adalah kecil, maka anda boleh menyediakannya pada rangkaian peer-to-peer.

Andaikan anda mempunyai 3 pengguna. Setiap komputer pengguna akan mempunyai perisian ABSS Premier dipasang padanya.

Satu komputer, komputer utama, akan mempunyai data atau fail syarikat padanya.

2 pengguna kemudiannya akan memulakan ABSS Premier pada komputer mereka, klik Buka, kemudian navigasi ke folder pada komputer utama untuk memilih fail syarikat.

konfigurasi rangkaian peer to peer abss premier

Untuk data boleh diakses oleh pengguna ABSS, komputer utama mesti dihidupkan, dan pengguna ke-3 boleh menggunakannya untuk memproses data juga.

Konfigurasi pelayan fail

Persediaan ini lebih kurang serupa dengan yang di atas, kecuali akan ada komputer khusus yang akan mempunyai fail syarikat.

Komputer khusus adalah komputer yang tidak digunakan oleh sesiapa. Tujuannya hanyalah untuk membenarkan perkongsian data dengan pengguna lain.

Konfigurasi ini lebih sesuai untuk persekitaran di mana terdapat lebih ramai pengguna, dan di mana volum urus niaga lebih tinggi.

konfigurasi rangkaian pelayan fail abss premier

Komputer utama boleh menjadi komputer standard dengan Windows 7 atau lebih tinggi, atau boleh menjadi pelayan dengan sistem pengendalian Windows Server.

Mana satu yang anda pilih akan bergantung pada belanjawan anda terutamanya, tetapi juga bergantung pada bilangan pengguna yang anda miliki serta jumlah data yang perlu diproses.

Melaraskan

Tidak kira konfigurasi yang anda pilih, semua komputer harus dikonfigurasikan untuk rangkaian dan tergolong dalam Workgroup atau Domain Windows yang sama.

Folder yang mempunyai data mesti dikongsi pada rangkaian dan semua pengguna mesti mempunyai kebenaran membaca dan menulis.

Wifi atau sambungan kabel?

Kami amat mengesyorkan agar komputer yang mengakses data ABSS menggunakan sambungan berkabel dan bukannya Wifi, yang mungkin kurang dipercayai dan berpotensi menimbulkan kerosakan data.

kabel rangkaian ethernet

Perlukan penyelesaian perakaunan cawangan atau akses kepada MYOB apabila berada di luar pejabat?

Artikel ini juga tersedia dalam: English

Sitemap  |  Privacy policy
error: Selection disabled